ΓΙΟΓΚΑ ΣΟΥΤΡΑΣ

Η Απελευθέρωση

Σύμφωνα με το Σαμκύα (Γιόγκα) Αυτό που Υπάρχει Πραγματικά (Πουρουσά) Είναι Πραγματικό, Ζωντανό, Συνειδητό , έχοντας Αυτεπίγνωση ή Γνώση της Παρουσίας του. Είναι Κάτι Χωρίς Ιδιότητες (για την αντίληψη), πέρα από κάθε αντίληψη Χώρου ή Χρόνου, Μια Ασύλληπτη Πραγματικότητα, Χωρίς Καμιά Δραστηριότητα, Αγνή Εγρήγορση. Είναι Ένας Ανοιχτός Συνειδητός Χώρος, Μια Απλωσιά Ειρήνης και Μακαριότητας. Δεν Υπάρχει άλλη (αληθινή) πραγματικότητα από Αυτό.

Από την άλλη μεριά Αυτό που Εμφανίζεται σαν Φύση, Ουσία, Δημιουργία, Ποικιλία Φαινομένων (Πρακρίτι) δεν είναι κάποια «ουσία» που παράγει «πράγματα». Η Φύση τα Περιλαμβάνει Όλα, ακόμα και αφηρημένες δραστηριότητες, όπως συνειδησιακές καταστάσεις, ή αφηρημένη αντίληψη πέραν των αισθήσεων, καθώς κι όλα τα νοητικά και υλικά φαινόμενα. Η Φύση θα έπρεπε να Χαρακτηρίζεται  (για να είμαστε ακριβείς) σαν Μεταφυσική Δραστηριότητα που Παράγει Φαινόμενα (Παρινάμα, ανάπτυξη αυτού που υπάρχει ήδη). Δραστηριότητα Τίνος; Πως; Γιατί; Δεν γνωρίζουμε!

Το Πουρουσά, σαν ο Μόνος Συνειδητός Παρατηρητής Παρατηρεί (χωρίς να Αλλοιώνει) Όλα τα Φαινόμενα της Νοητικής Φύσης, της Νοητικής Δραστηριότητας. Όσο Διατηρεί την Αυτονομία του όλα αυτά δεν είναι παρά πρόσκαιρα φαινόμενα, δραστηριότητες που δεν αφήνουν πραγματικά ίχνη (παρά μόνο τα ίχνη που εξασφαλίζουν την «συνέχεια» των φαινομένων).

Όταν Εξαιτίας της Άγνοιας (Αβίντυα, που δεν γνωρίζουμε πως προκύπτει) ο Αγνός Παρατηρητής απορροφιέται και ταυτίζεται με τις δραστηριότητες της Φύσης, τους μετασχηματισμούς της, θεωρεί όλα αυτά σαν πραγματικότητες. Η Φύση τότε «μετατρέπεται» σε μια Παραμορφωτική Δύναμη που λειτουργεί σε παγκόσμιο και ατομικό επίπεδο. Η Φύση γίνεται Συνείδηση (Τσιττά).

Η Μόνη Οδός Λύτρωσης, Ελευθερίας, Ανεξαρτησίας (Καϊβαλγία) είναι η Πραγματική Αυτογνωσία, η Γνώση του Πουρουσά, που δεν έχει καμία ουσιαστική σχέση με τα φαινόμενα. Αυτό μπορεί να πραγματωθεί με την εγκατάλειψη όλων των δραστηριοτήτων (με την απόλυτη ηρέμηση, «ακινησία», της τσιττά, την απόλυτη αποταύτιση, από τους νοητικούς μετασχηματισμούς, οπότε η Φύση αποκαλύπτεται όπως είναι κι όχι παραμορφωμένη). Αυτό είναι το Γιόγκα. Πραγματοποιώντας την Αυτονομία (Καϊβαλγία) το Πουρουσά σταματά να «αναμειγνύεται» στην Φύση, που ξεδιπλώνεται πλέον σαν κοσμικό όνειρο (κι όχι σαν πραγματικότητα).

***

Τώρα εξηγείται τι είναι Σαμάντι.
Γιόγκα είναι η Αυτονομία, ο αποταυτισμός, από τους μετασχηματισμούς της Τσιττά (Συνείδησης) , από τα τσιττά βρίττις (τους συνειδησιακούς μετασχηματισμούς), που πραγματώνεται με την ηρέμηση της τσιττά, την εξάλειψη των τσιττά-βρίτις.
Στην Διάρκεια του Σαμάντι, το Πουρουσά (ο Αγνός Παρατηρητής) «αναπαύεται» στην ίδια του την Αδιαφοροποίητη Κατάσταση.
Στον υπόλοιπο χρόνο, που δεν υπάρχει Σαμάντι, ο Παρατηρητής ταυτίζεται με τους μετασχηματισμούς.
Όπου υπάρχει απουσία της Αβίντυα (της Μεταφυσικής Άγνοιας) εκεί υπάρχει κι απουσία συνδέσμου (του Πουρουσά με την Φύση), ο οποίος σύνδεσμος πρέπει να αποφεύγεται. Αυτή είναι η Καϊβαλγία (η Ανεξαρτησία του Παρατηρητή).

Γιόγκα Σούτρας, I, 1-4, και II, 25


 Πηγή: CIRCLE OF LIGHT